Alliantie bollenstreek
Inleiding
In de Bollenstreek is het goed wonen, werken en recreëren. Een streek om trots én zuinig op te zijn! Op een geringe afstand van elkaar bevinden zich het strand, de duinen, bollenvelden, graslanden, bossen, landgoederen, meren en plassen. De bloembollenvelden zijn wereldvermaard. De bloemen en bollen vinden hun weg over de hele wereld.
Het mooie landschap en haar gunstige ligging in de Randstad zorgen ervoor dat de druk op het gebied stevig is te noemen. Er liggen talloze ruimteclaims voor woningbouw, bedrijven, glastuinbouw, de bouw van grote handels- en exportbedrijven, nieuwe infrastructuur en de energietransitie.
Stichting Alliantie Bollenstreek
De natuur- en cultuurhistorische waarden, waaraan ook de bloembollencultuur verbonden is, zijn kwetsbaar. Waarden die worden bedreigd door woningbouw, infrastructuur, gebrek aan kennis en samenwerking, maar ook soms door botsende belangen. In 2023 hebben het Cultuur historisch Genootschap (CHG), de Koninklijke Algemene Vereeniging voor Bloembollencultuur kring Duin- en Bollenstreek (KAVB), de Agrarische Natuur- en Landschapsvereniging (ANLV) Geestgrond en de “Bollenjongens” de Stichting Alliantie Bollenstreek opgericht.
Missie en doelstelling
De Alliantie heeft als missie: het waarderen, behouden en versterken van de vitaliteit en het unieke karakter van de Bollenstreek.
De doelstelling van de Alliantie is: de zorg voor natuur, biodiversiteit, cultuurhistorisch erfgoed en een vitale bloembollencultuur. De belangstelling en waardering van bewoners en bestuurders omzetten in betrokkenheid.
Geef om de Bollenstreek.
Visie
De Alliantie staat voor het behoud van de identiteit van de Bollenstreek. Met over tien jaar een toekomstbestendige bollenteelt, die een voorloper is geworden voor wat betreft emissies naar water en een laag gebruik van chemische middelen. Certificering en samenwerking met wetenschap en overheden brengen de bollenteelt in het centrum van vernieuwing en maken het gebied, weerbaar tegen klimaatverandering door voldoende wateropvang bij hevige regens en watertoevoer vanuit de grote rivieren bij droge perioden.
Het areaal bollengebied blijft gelijk en de kleurrijke bollenvelden blijven het bolwerk van akkervogels zoals Patrijs, Gele Kwikstaart en Veldleeuwerik. Met een cultuurhistorisch verkavelingspatroon dat zichtbaar is door aantrekkelijke zichtlijnen en overgangen naar dorpen, duin, graslanden en landgoederen. Verdere doorsnijding van het gebied door nieuwe wegen en verdere bebouwing langs randen willen wij stoppen. Ecologische verbindingen, waar dat vanuit de natuur mogelijk is, gecombineerd met recreatieve wandelroutes, versterken de landschappelijke opbouw.
De geschiedenis van het landschap blijft zichtbaar door het behoud van de markante bollenschuren, het cultuurhistorisch verkavelingspatroon met vaarten en sloten, hoger gelegen wegen, eeuwenoude graslanden, zanderijen en landgoederen.
Samenwerken noodzakelijk
De Alliantie Bollenstreek staat voor het behoud van het open landschap en de unieke identiteit. Hiervoor zijn zowel ruimtelijke keuzes van groot belang als een stevige regie op landbouwtransitie en water, natuur- en landschapsbeleid. De grote opgaven die op ons afkomen vragen veel meer om samenwerking. Niemand kan het meer alleen!
Met overheid, wetenschap en bevolking
De streek wordt hoog gewaardeerd maar niet iedereen is zich bewust van de kwetsbaarheid en de bedreigingen. Bewoners merken wel de ongewenste ingrepen op, maar voelen zich machteloos als ze daarop geen invloed kunnen uitoefenen. Ook bestuurders staan niet altijd stil bij de uniciteit en waarden van de streek. De Alliantie Bollenstreek wil het elan terug dat ontstond bij het Pact van Teylingen. Ze streeft naar nieuwe vormen van samenwerking en uitvoering, met overheden, bedrijfsleven en wetenschap en meer draagvlak door het betrekken van de bevolking van de Bollenstreek. De belangstelling en waardering van bewoners en bestuurders willen we omzetten in betrokkenheid: Geef om de Bollenstreek.